már 2 858 tag lépett be valamely pénztárba rajtunk keresztül

Keresés
Close this search box.

Egészségpénztár születési támogatás – szerezz könnyen 150.000 forint adóvisszatérítést

Írta

Békési Nóra

Szakértette

Diószegi Dániel

Frissítve

2024.02.14.
Egészségpénztár születési támogatás

Ha éppen babát vársz vagy még csak tervezed a gyermekvállalást , akkor bizonyára átfutott már a fejedben, hogy mekkora extra kiadásokkal járhat ez. Gyermekszoba kialakítása, bútorok, ruhák, játékok, pelenkák, orvosi kiadások, a lista igen hosszúra nyúlik.

Szerencsére az egészségpénztár születési támogatás önsegélyező szolgáltatásával (születési támogatás) jelentős mértékben enyhítheted a pénzügyi terheket, hogy a baba születése igazán örömteli esemény lehessen. Akár 150.000 Ft állami támogatásban is részesülhetsz, sőt a párod, vagy a közeli hozzátartozók segítségével akár ennek az összegnek a többszörösére is szert tehetsz.

Felkeltettem az érdeklődésed? Mutatom is, hogyan működik. De kezdjük az alapokkal.

Ismerd meg az egészségpénztárt és az önsegélyező szolgáltatásokat

Az egészségpénztár egy olyan lehetőség, aminek segítségével az egészségügyi kiadásaidon tudsz 20%-ot spórolni. Ennek feltétele, hogy: 

 • fizess személyi jövedelemadót, hiszen a befizetett szja-d 20%-a jár vissza,
 • legyen egy számlád valamelyik tetszőleges egészségpénztárnál. 


A pénztári számládra befizetett összeg után automatikusan jár minden évben 20% állami támogatás. A támogatás mértéke maximum 150.000 Ft, így 750.000 Ft-nál többet nem érdemes befizetni. Illetve érdemes odafigyelni arra, hogy ez az összeg az önkéntes nyugdíjpénztárral együtt értendő.

Ma Magyarországon már több, mint 1.000.000 ember használja ki ezt lehetőséget, amelyről részletesebben már írtam az átfogó egészségpénztár cikkemben.

Az önsegélyező szolgáltatások pedig az egészségpénztáron keresztül biztosítják a lehetőséget, hogy fontos életeseményeid kapcsán, a pénztári számládról a bankszámládra igényeld vissza a befizetett pénzt. Ilyen életesemény lehet többek között a tanévkezdés, lakáshitel törlesztése, gyermek születése

Milyen esetben veheted igénybe a születési támogatást?

 • Legyen befizetett személyi jövedelemadód. Pl. ha olyan vállalkozási formát viszel, ahol nem fizetsz szja-t (pl. KATA-s vállalkozó vagy), akkor sajnos kiesel a lehetséges kedvezményezettek köréből. Másik példa erre, ha 30 év alatti anyuka vagy, hiszen ebben az esetben sem fizetsz szja-t.
 • Nem kapod vissza az szja-t valamilyen kedvezménnyel: pl. 25 év alatti fiatalok kedvezménye, első házasok kedvezménye, stb. Ha van bármilyen szja kedvezményed, érdemes utána számolni, hogy marad-e ehhez elegendő szja befizetésed.
 • Gyermeked születik.


Ha ezeknek a feltételeknek megfelelsz, biztosan érdemes élned ezzel a lehetősséggel.

Pro tipp: az akár 150.000 Ft-os adójóváírást pénztártól függően mindkét szülő, sőt más közeli hozzátartozók (nagyszülők, testvérek, stb.) is igénybe vehetik, amennyiben kedvezményezettnek a születendő baba valamely szülőjét adják meg.

Ha minden jól megy, már csak egy kérdés maradt. Hogyan működik ez pontosan? 

Születési támogatás a gyakorlatban

Az egészségpénztári számlára befizetett összegből jellemzően 500.000 Ft – 2.000.000 Ft (az összeg egészségpénztáranként eltérő) igényelhető vissza születési támogatás gyanánt. Fontos tudni, hogy:

 1. ahhoz, hogy visszautalják a pénzt a pénztári számládról a rendes bankszámládra, azt legalább 180 nappal korábban be kell fizetned,
 2. a baba születését követően 120 napod van az összeget visszaigényelni.

Jó hír viszont, hogy ha a baba születését követően, a 120 napos határidő letelte előtt 1 nappal fizeted be az összeget a pénztári számládra és adod be az igénylést annak visszatérítésére, akkor is meg fogod kapni, csak várnod kell, míg a 180 nap letelik.

Mivel a pénztári számládra befizetett összeg után jár a 20% szja visszatérítés, ha befizettél előző évben 750.000 Ft-ot, következő évben máris spórolsz közel 150.000 Ft-ot. Azért „csak” közel ennyit, mert az egészségpénztárak a befizetett összegek egy kis százalékát (jellemzően kb. 4-7 %) levonják a költségeik fedezésére.

Mutatom lépésenként, hogy mit kell tenned ezért

1.lépés: Válaszd ki a számodra legszimpatikusabb egészségpénztárat. Ebben segítségedre lehet összefoglalóm, ami a pénztárakat hasonlítja össze. Arra figyelj, hogy pénztáranként változik, hogy hol mekkora összeg igényelhető születési támogatásként. Pl. IZYS-nél akár 2.000.000 Ft-ot is visszaigényelhetsz, míg a Vasutasnál csupán 500.000 Ft-ot. Valamint az sem egységes, hogy engedi-e a pénztár, hogy többen is megigényeljék a kifizetést.

2.lépés: Fizesd be azt az összeget, amit szeretnél visszaigényelni gyermek születési támogatás gyanánt és ezt ne használd fel más egészségügyi kiadásra.

3.lépés: A gyermek születését követően maximum 120 napon belül add le a pénztárnak a baba születési anyakönyvi kivonatát és a szükséges dokumentumokat.

4.lépés:180 nappal azután, hogy pénztári számládra került a szükséges egyenleg, azt átutalják a bankszámládra.

5.lépés: Költsd el a befizetéseidhez képest akár 150.000 Ft „ajándék” adó visszatérítéssel növelt összeget. 🙂 Itt figyelj arra, hogy ezzel megnövelt összegre kérd a kifizetést.

És ahogy fentebb már említettem, annyiszor 150.000 Ft-ot nyerhetsz ezen, ahány közeli családtagod elvégzi a fenti lépéseket. Pl. ha rajtad kívül a férjed, anyukád, apukád, anyósod és testvéred is megteszi ezt, közel 900.000 Ft-ot zsebelhetsz be pluszban. (Fontos, hogy mindenki fizessen szja-t.)

Nézzünk is meg két példát a befizetés időzítésére és a matekra.

Születési támogatás kimaxolása

Első példa: Decemberben már az orvosod is megerősítette, hogy babát vársz, augusztusra vagy kiírva. Juhúúú, bővül a család, sosem volt még ilyen boldog karácsonyotok. 🙂 Viszont eljött a január, és az első örömhullám után úgy érzed, hogy ideje a praktikus dolgokat, mint az anyagiak, is számításba venni. Ennek kapcsán rátaláltál a születési támogatás lehetőségére.

Szerencsére van 750.000 Ft megtakarításod, amit be tudsz fizetni az egészségpénztár számládra és lesz is még idén annyi szja befizetésed, hogy a 150.000 Ft állami támogatást jövőre visszakapd. Mivel még januárban befizeted az összeget az egészségpénztár számládra, júliusra már lesz is 180 napos egyenleged, amit a baba születés után vissza is tudsz igényelni.

Nyereséged kalkulációja, ha 6% pénztári költséggel számolunk:

-45.000 Ft: a befizetett 750.000 Ft után a pénztár által levont 6% költség

+150.000 Ft: a befizetett 750.000 Ft után automatikusan járó 20% állami szja visszatérítés

105.000 Ft-ot kerestél az egészségpénztárral.

De ha idén nem is lenne már ehhez elegendő szja befizetésed, ne aggódj. Intézze a párod vagy bármelyik közeli hozzátartozód. És akkor sem kell megijedni, ha később jutsz el odáig, hogy befizess az egészségpénztári számládra. Ebben az esetben a kifizetés annyival később érkezik, a befizetést követően 180 nappal. 

Második példa: Előrelátó típus vagy, így mikor tavaly a pároddal úgy döntöttetek, hogy babát szeretnétek, azonnal megnyitottad az egészségpénztári számládat és befizettél 750.000 Ft-ot. 

Miért ne tetted volna, hiszen még ha nem is minden pontosan a tervek szerint alakul, a befizetett összeg akkor is felhasználható egészségügyi kiadásokra és ugyanúgy jár a 20% szja visszatérítés. 

(Pro tipp: Gyűjtsd az elszámolható költségekről a számlákat, hiszen a legtöbb pénztárnál bőven van időd beküldeni ezeket elszámolásra, van ahol ezt 5 éven belül (OTP) vagy akár korlátlan ideig is megteheted (IZYS). Így akár ezt a szempontot is érdemes lehet figyelembe venned pénztár választásnál.)

Viszont minden szerencsésen alakult, idén érkezik a baba. A születése előtt még be tudsz idén is fizetni 500.000 Ft-ot az egészségpénztár számládra, és szja fizetésed is van még idén. 

Nyereséged kalkulációja, ha 6% pénztári költséggel számolunk:

-45.000 Ft: a tavaly befizetett 750.000 Ft után a pénztár által levont 6% költség

+150.000 Ft: a tavaly befizetett 750.000 Ft után idén automatikusan járó 20% szja visszatérítés

-30.000 Ft: az idén befizetett 500.000 Ft után a pénztár által levont 6% költség

+100.000 Ft: az idén befizetett 500.000 Ft után jövőre automatikusan járó 20% állami szja visszatérítés

175.000 Ft-ot kerestél az egészségpénztárral.

Összegzés

Az ablakon kidobott pénznél nincs bosszantóbb. Márpedig akárhogy is nézzük, a befizetett személyi jövedelem adód az. Az egészségpénztár, illetve annak önsegélyező szolgáltatásai kivételes lehetőséget nyújtanak Neked, hogy évente akár 150.000 Ft-ot megments ebből.

Premium-logo (1)

Min. tagdíj:

5 000 Ft

Online belépés:

Teljesen

Mobil app:

Igen

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

6 hónap Védőháló INGYEN🎁
otpegeszsegpenztar-logo (4)

Min. tagdíj:

5 000 Ft

Online belépés:

Teljesen

Mobil app:

Igen

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

'SZAMVETO' kuponkóddal 2 900 Ft kedvezmény egészségkártyád díjából
Allianz (2)

Min. tagdíj:

3 000 Ft

Online belépés:

Teljesen

Mobil app:

Nem

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

Uj-Piller (2)

Min. tagdíj:

10 000 Ft

Online belépés:

AVDH-val

Mobil app:

Nem

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

Patika (2)

Min. tagdíj:

4 000 Ft

Online belépés:

AVDH-val

Mobil app:

Nem

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

mbh-gondoskodas-egeszsegpenztar-logo-edited-szamveto

Min. tagdíj:

6 000 Ft

Online belépés:

AVDH-val

Mobil app:

Igen

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

izys_logo_rgb_opt (2)

Min. tagdíj:

5 000 Ft

Online belépés:

AVDH-val

Mobil app:

Nem

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

Az EgészségPénztárak.hu-n keresztül belépve 2.000 Ft kedvezmény a kártyadíjból️

Ezekre figyelj:

 • Ahhoz, hogy megkaphasd az egészségpénztár számládra befizetett összeg 20%-át adóvisszatérítésként, fontos, hogy legalább ennyi szja befizetésed legyen. Ne felejtsd el beleszámolni a családi adókedvezményeket sem, ugyanis lehet, hogy már ezekkel visszakaptad a teljes szja-d.
 • Mivel a maximum támogatás összege 150.000 Ft, 750.000 Ft-nél többet nem érdemes befizetni, és ez együtt értendő az önkéntes nyugdíjpénztárral.
 • Körültekintően válassz pénztárat, hiszen nem egységes mekkora összeg igényelhető születési támogatásként és, hogy ezt több személy is igénybe veheti-e ugyanott. Ehhez használd az egészségpénztárakat összehasonlító oldalt.
 • Születési támogatásként a pénztári számlád legalább 180 napos egyenlegét használhatod.
 • A baba születését követően 120 napod van eljuttatni az anyakönyvi kivonatát és az igénylő dokumentumokat a pénztár részére.

Kérdésed van? Irány a Facebook!

Ha maradt kérdésed, kérlek írj kommentben, vagy várlak az egészségpénztár Facebook csoportba, ahol mindenre megtalálod a választ, illetve ott is felteheted kérdéseidet.

7 napos ingyenes email kurzus. Minden napra egy spórolási tipp.

Napról napra ismerheted meg azokat az egészségpénztári trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 napos ingyenes email kurzus. Minden napra egy spórolási tipp.

Napról napra ismerheted meg azokat az egészségpénztári trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést akár 150 000 Ft-ig

A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat