már 2 858 tag lépett be valamely pénztárba rajtunk keresztül

Keresés
Close this search box.

Legdigitalizáltabb egészségpénztárak – ha a kényelem számít

Írta

Békési Nóra

Szakértette

Diószegi Dániel

Frissítve

2024.07.09.
legdigitalizáltabb egészségpénztárak

Ha eldöntötted, hogy szeretnél csatlakozni egy egészségpénztárba, szembesülhettél vele, hogy nem könnyű kiválasztani a befutót. A legegyszerűbb mondás persze az lenne, hogy tedd le a voksod amellett, amelyik a legolcsóbb. De azt is tudjuk, hogy a mai rohanó világunkban az idő pénz. Így fontos szempont lehet, hogy melyik pénztár milyen kényelmi, digitalizációs szolgáltatásokat tud Neked nyújtani. Lássuk be, nem mindegy, hogy minden számlával a postára kell járnod, vagy pár kattintással feltöltheted egy online felületen.

Ha szeretnéd ilyen szempontból alaposabban megismerni az egészségpénztárakat és érdekel az is, hogy emellett milyen más tényezőket érdemes megfontolni a pénztárválasztáshoz, ez a cikk Neked szól.

Milyen kényelmi szolgáltatások érhetőek el az egészségpénztárakban?

A jó hír, hogy számos olyan megoldás létezik már, amelyek egyszerűbbé tehetik az életedet. Ezek pedig a következőek:

 1. Online számlanyitás: Egy egészségpénztári számla megnyitására két mód adódik. Az egyik, hogy bemégy személyesen a pénztár egyik ügyfélszolgálatára, kivárod a sorod, majd végig ülöd míg az ügyintéző megnyitja a számládat. A másik, hogy egy online felületen, otthon a fotelben ülve elintézed mindezt, maximum 15 perc alatt. Viszont utóbbinak két verziója van. Az egyik, a teljesen online, amikor el sem kell hagynod a pénztár honlapját a belépéshez. A másik pedig, mikor az ügyfélkapun keresztül AVDH-s hitelesítésre van szükség. Három pénztárba tudsz teljesen online belépni, de az összes többibe is AVDH segítségével.
 2. Befizetés átutalással: Az egészségpénztár számládra lehetőséged van a bankszámládról (akár rendszeres) átutalással befizetni. Ezt minden pénztár tudja már.
 3. Befizetés kártyával: A számládra lehetőséged van bankkártyával befizetni. Ennél a szolgáltatásnál is nagy a lefedettség, csak az Életút és Vasutas Egészségpénztárak azok, amelyeknél ez nem működik.
 4. Egészségkártya: Az egészségkártya lényege, hogy közvetlenül tudsz vele fizetni a szolgáltatásokért, termékekért. A legnagyobb előnye, hogy ha a pénztártól kapott kártyával fizetsz, utána nem kell bajlódnod azzal, hogy eljuttasd a számlát a pénztárnak. Ezt a szolgáltató megteszi helyetted. Egyedül az Életút egészségpénztártól nem számíthatsz ilyen kártyára. Ugyanakkor lehetnek olyan szerződött partnerei a pénztárnak, amelyek nem fogadják el az egészségkártyát. Így érdemes lehet ennek is utána nézni.
 5. Automatizált befizetés: Ez a szolgáltatás már a különlegesebbek közé tartozik. Itt lényegében arról van szó, hogy összekötheted az egészségkártyádat a bankkártyáddal. Így soha nem fogsz belefutni abba, hogy mikor fizetnél az egészségkártyával, nincs elegendő pénz az egészségpénztári számládon. Ez három módon tud megvalósulni. Az első esetben, ha az egyenleged egy meghatározott összeg alá csökken, jellemzően 5-10 000 forint, a pénztár automatikusan feltölti azt az általad meghatározott tetszőleges összeggel, aminek szintén van egy 5-10 000 forintos minimuma. Ezt tudja a Patika és az Új Pillér megoldása. A második esetben, mikor vásárolnál az egészségkártyáddal, de nincs hozzá egyenleged, a bankkártyádról automatikusan feltöltődik a kellő mértékig. Ilyen például a Prémium és az OTP. A harmadik esetben valahányszor az egészségkártyáddal fizetsz, az egyenleged automatikusan a bankkártyáról kerül feltöltésre. Akkor is, ha egyébként van pénz az egészségpénztár számládon. Ez az Izys-nál érhető el. (Jó tudni, hogy ezek a tranzakciók ingyenesek, de a pénztár befizetési költsége ezeket is terheli.)
 6. Elektronikus számlabeküldés: Talán az egyik legfontosabb kényelmi, időt spóroló funkció, ha a számlákat nem csak postán tudod beküldeni. A legtöbb pénztár, a Vasutas és Vitamin kivételével, biztosít erre valamilyen lehetőséget. Ilyen lehet a saját mobil applikációjuk, online számlafeltöltő felület vagy email-es beküldési lehetőség. Utóbbi esetben vannak pénztárak, ahol a papír és elektronikus számlát is be tudod küldeni. De előfordulhat, hogy csak az elektronikus számlánál biztosít erre lehetőséget a pénztár. Érdemes a döntés előtt a pénztárnál tájékozódni a részletekről.
 7. Mobil applikáció: Jelenleg négy egészségpénztárnak van saját mobil applikációja, ami további segítség lehet. Ilyen funkció, hogy gyorsan meg tudod találni a legközelebbi szerződött szolgáltatót, fel tudod tölteni az egyenleged sorban állás közben is, lekérdezheted az egyenleged, megtekintheted a számlaforgalmad, kedvezményes kuponokat szerezhetsz stb.

Na de melyik pénztár tudja leginkább megkönnyíteni az életem?

Azt már általánosságban tudod mire számíthatsz. A nagy kérdés viszont az, hogy HOL MIRE számíthatsz. A lenti táblába összegyűjtöttük Neked melyik pénztár melyik szolgáltatást nyújtja jelenleg.

Ha fontos Neked, hogy a pénztárhoz való csatlakozást teljesen online, AVDH-s hitelesítés nélkül tudd megoldani, három pénztárra szűkül a választási lehetőséged.

Olyan pénztár ma már nincs, ahova legalább utalással ne tudnál befizetni. De az Életútnál és Vasutasnál kártyával nem tudsz, pedig a kártyás tranzakciók azok, amik után nem kell tranzakciós illetéket fizetni.

Egészségkártyát egyedül az Életút nem biztosít, tehát itt minden számlát be kell küldened.

Automatizált befizetést ugyanaz az öt pénztár tud, mint ahol online tudsz számlát nyitni.

Az elektronikus számlabeküldés valamilyen formáját csak két pénztár nem biztosítja. Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy az Életút és Generali esetében csak elektronikus számlákat tudsz e-mailben beküldeni, a papír alapúakat postáznod kell.

Végül, de nem utolsó sorban, négy pénztának van még mobil applikációja is.

Összességében azt mondanám, hogy ha Neked ezen lehetőségek mindegyike egyformán fontos, akkor az OTP vagy Prémium jöhet szóba. Minden egyéb esetben válaszd ki mik azok a szolgáltatások, amiket a legfontosabbnak ítélsz, és azt nézd meg, hogy mely pénztárak biztosítják ezeket.

Hogyan válasszak, ha nem csak a kényelem érdekel?

Logikus választási szempont, hogy ha már úgyis levonják a befizetési költséget, akkor a lehető legtöbb szolgáltatást kapd a pénzedért.

Azonban vannak más tényezők is, amiket érdemes lehet átgondolnod.

Például:

 • Hol mennyibe kerül az egészségpénztári tagság? Lehet, hogy az a pénztár, amelyiknek a legtöbb kényelmi funkciója van, egyben a legdrágább is. Megéri ez Neked?
 • Mennyire stabil a pénztár, mekkora vagyont kezel, hány tagja van a pénztárnak?
 • Hány szerződött partnere van, ahol el tudod költeni a befizetett pénzedet?
 • Milyen önsegélyező szolgáltatások érhetőek el, milyen konstrukcióban?
 • Milyen egészségbiztosításhoz juthatsz hozzá a pénztáron keresztül?

Böngészd át a pénztárakat összehasonlító oldalt, ahol sok kérdésedre választ kaphatsz. Majd, ha úgy érzed döntöttél, a legtöbb pénztárba lehetőséged van belépni is az oldalunkon keresztül, így akár extra kedvezményekre is számíthatsz.

Premium-logo (1)

Min. tagdíj:

5 000 Ft

Online belépés:

Teljesen

Mobil app:

Igen

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

6 hónap Védőháló INGYEN🎁
otpegeszsegpenztar-logo (4)

Min. tagdíj:

5 000 Ft

Online belépés:

Teljesen

Mobil app:

Igen

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

'SZAMVETO' kuponkóddal 2 900 Ft kedvezmény egészségkártyád díjából
Allianz (2)

Min. tagdíj:

3 000 Ft

Online belépés:

Teljesen

Mobil app:

Nem

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

Uj-Piller (2)

Min. tagdíj:

10 000 Ft

Online belépés:

AVDH-val

Mobil app:

Nem

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

Patika (2)

Min. tagdíj:

4 000 Ft

Online belépés:

AVDH-val

Mobil app:

Nem

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

mbh-gondoskodas-egeszsegpenztar-logo-edited-szamveto

Min. tagdíj:

6 000 Ft

Online belépés:

AVDH-val

Mobil app:

Igen

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

izys_logo_rgb_opt (2)

Min. tagdíj:

5 000 Ft

Online belépés:

AVDH-val

Mobil app:

Nem

Egészségbiztosítások:

Igen

DM, Rossmann fizetés:

Igen

átirányít a pénztár oldalára

Az EgészségPénztárak.hu-n keresztül belépve 2.000 Ft kedvezmény a kártyadíjból️

Kérdésed van? Irány a Facebook!

Ha maradt kérdésed, kérlek írj kommentben, vagy várlak az egészségpénztár Facebook csoportba, ahol mindenre megtalálod a választ, illetve ott is felteheted kérdéseidet.

7 napos ingyenes email kurzus. Minden napra egy spórolási tipp.

Napról napra ismerheted meg azokat az egészségpénztári trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 napos ingyenes email kurzus. Minden napra egy spórolási tipp.

Napról napra ismerheted meg azokat az egészségpénztári trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést akár 150 000 Ft-ig

A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat